Είναι αδύνατο να βελτιωθεί ο κόσμος, αν δεν βελτιωθούν οι άνθρωποι που κατοικούν σ' αυτόν (Πλάτων)
Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020
Πάμε σινεμά στο Άργος;
Ετικέτες
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ,
ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Παραδοσιακό Γλέντι του Συλλόγου "Ελληνική Παράδοση"
Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στο κέντρο PANTAZIS ROYAL στην Δαλαμανάρα Άργους, θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο γλέντι του συλλόγου "Ελληνική Παράδοση".
Σας περιμένουμε για να γλεντήσουμε με ήχους παραδοσιακούς!!!
Στην παρέα μας και φέτος θα είναι κορυφαία ονόματα της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης:
- Νίκος Φιλιππίδης (κλαρίνο)
- Κώστας Μήτσης (τραγούδι)
- Λευκοθέα Φιλιππίδη (τραγούδι)
- Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο)
- Βασίλης Αθανασιάς (βιολί)
- Πέτρος Μήτσου (γκάϊντα, τσαμπούνα)
- Πέτρος Παπαγεωργίου (κρουστά)
- Βασίλης Βασιλείου (τρομπέτα).
Στο νησιώτικο γλέντι θα είναι η Μαρία Σκουλά στο τραγούδι και ο Νίκος Ευβοιώτης στο βιολί!
Τιμή πρόσκλησης: 20 ευρώ (Ενήλικες)
12 ευρώ (Παιδικό)
Πληροφορίες & κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα:
6974 320 292
6937 242 857
6976 413 285
Ετικέτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ,
ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Πάμε σινεμά στο Ναύπλιο;
Βασισμένη στην παγκόσμια υπέρ-επιτυχημένη videogame σειρά της Sega, η ταινία «Sonic» διηγείται την ιστορία του γρηγορότερου σκαντζόχοιρου του κόσμου, καθώς απολαμβάνει το νέο του σπίτι στη Γη. Σε αυτή τη live-action περιπετειώδη κωμωδία, ο Sonic και ο νέος καλύτερος φίλος του Τομ (Τζέιμς Μάρσντεν) συνεργάζονται από κοινού για να υπερασπιστούν τον πλανήτη από τον διαβολικό Δρ. Ρομπότνικ (Τζιμ Κάρεϊ) και τα σχέδια του για παγκόσμια κυριαρχία.
Sonic Η Ταινία
ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ - ΕΙΣΟΔΟΣ 5 ΕΥΡΩ
ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/2 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 26/2
4:30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
(ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ κλειστά)
Μικρές Κυρίες
Το πολυδιαβασμένο κλασικό μυθιστόρημα της Louisa May Alcott βρίσκει την ιδανική κινηματογραφική μεταφορά του από την ταλαντούχα δημιουργό Greta Gerwig (υποψήφια για Όσκαρ Σκηνοθεσίας για το περίφημο Lady Bird). Απέσπασε το Όσκαρ 2020 για "Καλύτερα κοστούμια".
Η ταινία βασισμένη στην πολυαγαπημένη κλασική ιστορία «Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης» φέρνει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία του Μπακ, ενός σκύλου με μεγάλη καρδιά. Συνδυάζοντας μοναδικά το live-action με το animation, κάνει χρήση τελευταίας τεχνολογίας οπτικών εφέ και τεχνικών animation με σκοπό να αποδώσει τα ζώα στην ταινία όσο πιο αληθινά και αυθεντικά ως προς το συναίσθημα γίνονται.
Ετικέτες
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ,
ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Έκθεση με τα ρολόγια των Αγωνιστών του ’21 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Η περιοδική έκθεση «Ώρα ελευθερίας. Τα ρολόγια των Αγωνιστών του '21», που ξεκίνησε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) στις 16 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου 2020, μας «ταξιδεύει» στον χρόνο, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Τα ρολόγια των Αγωνιστών του '21, φορεμένα από τους ίδιους πριν, κατά και μετά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, μέτρησαν λεπτό προς λεπτό τις καθημερινές αγωνίες και τους κινδύνους που έζησαν κατά τη διάρκειά του και σήμαναν την ώρα της ελευθερίας και συγχρόνως την ώρα της ευθύνης για τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.
Πρόκειται για αντικείμενα κύρους, τα οποία ανήκαν στους πρωταγωνιστές του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Μάρκο Μπότσαρη, Κανέλλο Δηλιγιάννη, Σπύρο Μήλιο, Γεώργιο Δαγκλή, Γιάννη Μακρυγιάννη, Γεώργιο Αινιάνα, Καλλίνικο Καστόρχη, Θεόκλητο Φαρμακίδη, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, Ιωάννη Καρατζά, Λάζαρο Κουντουριώτη, Ανδρέα Μιαούλη, Ανδρέα Χατζηαναργύρου και Ιωάννη Καποδίστρια. Γοητευτικά, μικρά, πολυτελή αντικείμενα που έκλεισαν τον χρόνο στα χέρια των Αγωνιστών ως σύμμαχο, παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση μαζί με άλλα προσωπικά αντικείμενά τους, τις εικόνες τους και τα έγγραφά τους, προσθέτοντας στοιχεία στη σκιαγράφηση της δράσης και της προσωπικότητάς τους.
Όλα τα ρολόγια των Αγωνιστών, τα οποία ανήκουν στη Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, προέρχονται από τις δωρεές που έκαναν οι οικογένειες των Αγωνιστών, κρατικοί φορείς και ιδρύματα στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αι. Κατασκευασμένα από τους γνωστότερους αγγλικούς, γαλλικούς και ελβετικούς οίκους που εισήγαγαν ρολόγια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τέλη 18ου αρχές 19ου αι., ξεδιπλώνουν μπροστά στα μάτια μας, εκτός από την τεχνογνωσία της εποχής τους, τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των δυτικών οίκων ωρολογοποιίας. Αποτελούν μάρτυρες της σταθερής διείσδυσης του δυτικού τρόπου μετρήματος του χρόνου στην οθωμανική κοινωνία κατά τον 18ο αι. και αφηγούνται ξεχωριστές ιστορίες που διατρέχουν κάθετα τον χρόνο έως τις μέρες μας. Κάποιες από αυτές μας επιτρέπουν να ανιχνεύσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι Αγωνιστές διαχειρίστηκαν τον χρόνο στον προσωπικό και δημόσιο βίο τους.
Πηγή: SanSimera.gr
Σήμερα, Τσικνοπέμπτη, στο Ναύπλιο
Σήμερα, Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020
✅ Ανυφί - 1ο Αγγελοπούλειο Δημοτικό Σχολείο, ώρα 08:30
Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Αγγελοπούλειου Δημοτικού Σχολείου Ανυφίου με μασκαρεμένους τους μικρούς μας φίλους επισκέπτονται όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Μιδέας ξεκινώντας από το Ανυφί, την Πουλακίδα, τη Μιδέα, το Μάνεσι, με τελικό προορισμό το χωριό του Παναριτίου όπου θα γλεντήσουν με αποκριάτικα τραγούδια και κεράσματα.
✅ Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αργολίδας,
ώρα 10:00
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Αργολίδας τσικνίζουν στον αύλειο χώρο του Σχολείου τους.
✅ Γενικό Λύκειο Αγίας Τριάδας, ώρα 10:00
Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Αγίας Τριάδας τσικνίζουν στον αύλειο χώρο του σχολείου τους.
✅ Νηπιαγωγείο Ανυφίου, ώρα 11:00
Η Νηπιαγωγός και τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Ανυφίου, γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη στον αύλειο χώρο του Σχολείου με μουσική, τσικνίσματα και πολύ κέφι.
✅ 1ο Νηπιαγωγείο Ναυπλίου, ώρα 11:00
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Νηπιαγωγείου Ναυπλίου γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη στον αύλειο χώρο του Σχολείου με μουσική, μασκαράδες, τσικνίσματα και πολύ κέφι.
✅ Δρέπανο - Δημοτικό Σχολείο, ώρα 11:00
Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού & Νηπιαγωγείου Δρεπάνου αναβιώνουν το έθιμο της Αποκριάς γιορτάζοντας την Τσικνοπέμπτη.
✅ 7ο Νηπιαγωγείο Ναυπλίου, ώρα 11:00
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Νηπιαγωγείου Ναυπλίου διοργανώνει αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά στο χώρο του σχολείου τους.
✅ Άγιος Αδριανός - Δημοτικό Σχολείο, ώρα 11:00
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού & Νηπιαγωγείου Αγίου Αδριανού αναβιώνουν το έθιμο της Αποκριάς γιορτάζοντας την Τσικνοπέμπτη.
✅ Αραχναίο, ώρα 11:00
Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Αραχναίου γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού με σουβλάκια, μουσική και πολύ κέφι!
Ναύπλιο
✅ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΟΣΕ – ΠΑΡΚΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ
Ώρα 11:30
Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου καλωσορίζει την Αποκριά, παρουσιάζοντας θεατρικό αποκριάτικο δρώμενο.
✅ Δημοτικό Σχολείο Ιρίων, ώρα 11:30
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ιρίων, διοργανώνει αποκριάτικη γιορτή στο χώρο του σχολείου για τους μικρούς μας φίλους.
✅ 1ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, ώρα 11:30
Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη στον αύλειο χώρο του Σχολείου με μουσική, μασκαράδες, γαϊτανάκι, τσικνίσματα και πολύ κέφι.
✅ Χώρος «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ», ώρα 17:30
Το Δημιουργώ μαζί με όλους τους μικρούς φίλους του χορεύει και γιορτάζει… σε ρυθμούς αποκριάτικους! Ψήνονται … πολλές εκπλήξεις! (Αλικαρνασσού 10).
✅ Εσπερινό Λύκειο Ναυπλίου, ώρα 18:00
Ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές του Εσπερινού Λυκείου Ναυπλίου γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη στον αύλειο χώρο του σχολείου τους.
✅ ΠΡΟΝΟΙΑ – Μαρμαρένια Βρύση, ώρα 19:00
Η ομάδα Libera Musicae «ΚΡΟΥΣΤΙΚ» με την χορευτική ομάδα «ΦΙΛΟΙ ΠΛΙ» μασκαρεμένοι και με πολύ κέφι ξεκινούν από την οδό 25ης Μαρτίου( Εργατικό Κέντρο), περπατώντας στα σοκάκια της Πρόνοιας χορεύουν και τραγουδούν, με τη συνοδεία πνευστών, κρουστών και παραδοσιακών αποκριάτικων τραγουδιών.
Ξεσηκώνουν τον κόσμο και καταλήγουν στην Μαρμαρένια Βρύση… ώρα 20:30 για να διασκεδάσουν με τραγούδια λαϊκά, νησιώτικα και δημοτικά από την ορχήστρα αξιόλογων καλλιτεχνών και μουσικών, τους Γιάννη Καζά, Γιάννη Δρίτσα, Νατάσσα Γκολφίνου, το Βασίλη Διαμαντή στο κλαρίνο, το Γιώργο Κολλιό στα πλήκτρα, τον Πέτρο Χορμή στα τύμπανα, τον Χρήστο Κούτρα στην κιθάρα και το μπουζούκι, τον Δαυίδ Νέμιο στα κρουστά.
✅ Πουλακίδα, ώρα 19:00
Η Τοπική Κοινότητα και ο Μορφωτικός Σύλλογος Πουλακίδας διοργανώνουν αποκριάτικο γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού.
✅ Άγιος Αδριανός, ώρα 19:00
Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ και το Τοπικό Συμβούλιο του Αγίου Αδριανού σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο του χωριού, διοργανώνουν τσίκνισμα στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Ελάτε να διασκεδάσουμε!
Ετικέτες
ΑΠΟΚΡΙΕΣ,
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ
Τσικνοπέμπτη
Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.
Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».
Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Στο έθιμο της Τσικνοπέμπτης και γενικά στην κρεατοφαγία αντιτίθεται η οργάνωση “Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής” (ΠΟΦΥΖΩ), που υποστηρίζει την ιδεολογία του «αντισπισισμού» (anti-speciesism), η οποία στρέφεται κατά της καταπάτησης των δικαιωμάτων των ζώων.
Η Τσικνοπέμπτη ανά την Ελλάδα
Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή αλλιώς Κουτσομπολιά ή Πέτε Γόλια. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό. Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”, της πόλης τής Κέρκυρας.
Στην Πάτρα έχουμε το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα πως ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και πως έρχεται να την παντρευτεί. Γι’ αυτό ντύνεται νύφη και με τη συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να προϋπαντήσει τον καλό της στο λιμάνι. Γύρω της οι Πατρινοί διασκεδάζουν με τα καμώματά της.
Στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις αλάνες, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.
Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά πραγματοποιούν την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι».
Στο Ηράκλειο της Κρήτης, μικροί και μεγάλοι περιδιαβαίνουν μεταμφιεσμένοι στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης, τραγουδώντας και χορεύοντας.
Πηγή: SanSimera.gr
Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης
Η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Φεβρουαρίου.
Στόχος της είναι η προσπάθεια να αντιμετωπισθούν με διεθνείς δράσεις η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, μέσα σε μια ανοιχτή και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική αρμονία και την ισότητα των πολιτών ενός κράτους.
Πηγή: SanSimera.gr
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020
Αγία Φιλοθέη
Οσιομάρτυς της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Η μνήμη της εορτάζεται στις 19 Φεβρουαρίου και στις 12 Οκτωβρίου στη Σύναξη των Αθηναίων Αγίων.
Η Ρεγγίνα ή Ρηγούλα Μπενιζέλου, όπως ήταν το κοσμικό της όνομα, γεννήθηκε το 1522 στην Αθήνα. Ήταν κόρη του Αθηναίου προύχοντα και λόγιου Άγγελου Μπενιζέλου και της Συρίγης Παλαιολογίνας.
Στα 14 της παντρεύτηκε τον Ανδρέα Χειλά και στα 17 της έμεινε χήρα. Τότε αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του Θεού και εκάρη μοναχή με το όνομα Φιλοθέη. Έχτισε ένα μοναστήρι εκεί που σήμερα βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή Αθηνών (δίπλα στη Μητρόπολη) και επεδόθη σε φιλανθρωπικό έργο με την ίδρυση ξενώνα, νοσοκομείου και εκπαιδευτηρίου για άπορες Αθηναίες.
Η μοναχή Φιλοθέη προκάλεσε την μήνιν των Οθωμανών, όταν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την προστασία των νεαρών Ελληνίδων της Αττικής, που εκβιάζονταν από τους κατακτητές να ασπασθούν τον Μωαμεθανισμό και να παντρευτούν Μουσουλμάνους. Τη συνέλαβαν κατά τη διάρκεια της ολονυχτίας της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (2-3 Οκτωβρίου 1588) και την υπέβαλαν σε φριχτά βασανιστήρια. Πέθανε από τα τραύματά της στις 19 Φεβρουαρίου του 1589.
Το όνομά της δόθηκε στο προάστιο της Φιλοθέης το 1936, όταν βρέθηκε κρύπτη της Αγίας στην περιοχή. Προηγουμένως, ονομαζόταν Νέα Αλεξάνδρεια.
Απολυτίκιο
Αθηναίων η πόλις η περιώνυμος Φιλοθέην τιμά την οσιομάρτυρα και ασπάζεται αυτής το θείον λείψανον, ότι εβίωσε σεμνώς και μετήλλαξε το ζην αθλήσει και μαρτυρίω, και πρεσβεύει προς τον Σωτήρα, διδόναι πάσι το θείον έλεος.
Πηγή: SanSimera.gr
Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020
Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού
Η Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού (International Condom Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Φεβρουαρίου, την παραμονή της Ημέρας των Ερωτευμένων, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων και του ιού HIV/AIDS. Η πρωτοβουλία ανήκει στο ίδρυμα AHF (AIDS Healthcare Foundation).
ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα
Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου
Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.
Αρχικά, η πρόταση των Ισπανών ήταν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της περίφημης εκπομπής του Όρσον Γουέλς το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Πόλεμος των Κόσμων». Η UNESCO, όμως, αποφάσισε διαφορετικά και πρόκρινε τη 13η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.
ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα
Φιλοσοφώντας...
Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα
Ζεύγος Ιουδαίων, που μυήθηκε στον Χριστιανισμό από τον Απόστολο Παύλο. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 13 Φεβρουαρίου και μεμονωμένα του Ακύλα στις 14 Ιουλίου.
Κατά τον διωγμό των Εβραίων από τον ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο (41-54), ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Ρώμη, όπου έμεναν, και να καταφύγουν στην Κόρινθο, όπου ασκούσαν το επάγγελμα του σκηνοποιού. Εκεί μυήθηκαν από τον Απόστολο Παύλο στο χριστιανισμό και τον ακολούθησαν στις αποστολικές του περιοδείες.
Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το τέλος τους. Βάσιμη είναι η άποψη ότι κοιμήθηκαν εν ειρήνη, ενώ μερικοί συναξαριστές αναφέρουν ότι αποκεφαλίστηκαν από τους ειδωλολάτρες.
Το 2000 ο μακαριστός Aρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στην προσπάθειά του να φέρει πιο κοντά τη νεολαία στην Εκκλησία, πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας.
ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα
Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020
Άγιος Μελέτιος
Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 12 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Μελέτιος και Μελετία.
O Μελέτιος γεννήθηκε περίπου το 310 στη Μελιτινή της Μικρής Αρμενίας. Έκανε λαμπρές σπουδές και εθεωρείτο πολύ μορφωμένος, ευσεβής και ενάρετος χριστιανός. Το 357 χειροτονήθηκε επίσκοπος Σεβαστείας και τρία χρόνια αργότερα αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας. Η θεοσέβεια, το ήθος του χαρακτήρα και οι πλούσιες πνευματικές του αρετές, τον έκαναν γρήγορα ιδιαίτερα αγαπητό στην εκκλησιαστική κοινότητα. Για το λόγο αυτό, όταν έφθασε στην Αντιόχεια όλοι οι πιστοί βγήκαν στους δρόμους για να τον υποδεχθούν και να λάβουν την ευλογία του.
Στη νέα του, όμως, έδρα ο Μελέτιος παρέμεινε μόνον τριάντα ημέρες, διότι οι ραδιουργίες των κακόδοξων Αρειανών, έπεισαν τον αυτοκράτορα Κωνστάντιο να τον εξορίσει στην Αρμενία. Όταν ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Μέγας συνεκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη το 381 την Β’ Οικουμενική Σύνοδο, ο Μελέτιος εκλήθη να λάβει μέρος στη Σύνοδο και μάλιστα ως πρόεδρος αυτής. Δυστυχώς, ο Μελέτιος εκοιμήθη προτού ολοκληρωθούν οι εργασίες της Συνόδου και η κηδεία του έγινε με τη συμμετοχή όλων των πατέρων της Συνόδου και χιλιάδες πιστών λαού, ένδειξη τιμής και αναγνώρισης στο πρόσωπό του. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος Νύσσης τον τίμησαν με εγκώμια.
Απολυτίκιο
Νόμον ένθεον, εμμελετήσας, την ουράνιον, γνώσιν εκλάμπεις, τη Εκκλησία Ιεράρχα Μελέτιε, την γαρ Τριάδα κηρύττων ομότιμον, αιρετικών διαλύεις τας φάλαγγας. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημὶν το μέγα έλεος.
Πηγή: SanSimera.gr
Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020
Παγκόσμια Ημέρα των Ασθενών
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ασθενών (World Day of the Sick) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου με πρωτοβουλία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις, που περιστρέφονται γύρω από την ασθένεια, τους πάσχοντες και τον ανθρώπινο πόνο.
Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας ανακοινώθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' στις 13 Μαΐου 1992, ένα χρόνο αφ' ότου είχε διαγνωσθεί με τη νόσο του Πάρκινσον στις αρχές του 1991. Ο ποντίφηκας είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα του πόνου. Στις 11 Φεβρουαρίου 1984 είχε εκδώσει την αποστολική επιστολή «Salvifici Doloris» (σωτηρία από τον πόνο) για το χριστιανικό νόημα του ανθρώπινου πόνου και την αντιμετώπισή του μέσα από μια χριστιανική προοπτική.
Από το 1993, Παγκόσμια Ημέρα των Ασθενών εορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου για να συμπίπτει με τον εορτασμό της Παναγίας της Λούρδης, δηλαδή την εμφάνιση της Παναγίας σ’ ένα 14χρονο κορίτσι στη Λούρδη (Lourdes) της Γαλλίας στις 11 Φεβρουαρίου 1858. Η ημερομηνία αυτή επιλέχτηκε επειδή πολλοί προσκυνητές και επισκέπτες, που συρρέουν κάθε χρόνο στην Λούρδη για να τιμήσουν αυτό το θρησκευτικό γεγονός, έχουν θεραπευτεί από τις μεσιτείες της Παναγίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ασθενών απέκτησε ιδιαίτερη σημασία στον ρωμαιοκαθολικό χριστιανισμό μετά το 2005, όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β ' απεδήμησεν εις Κύριον. Την 11η Φεβρουαρίου διάλεξε ο διάδοχός του Βενέδικτος ΙΣΤ' για να υποβάλει τη παραίτησή του από τον παπικό θρόνο το 2013, για λόγους υγείας.
Mήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για την 28η Παγκόσμια Ημέρα των Ασθενών (2020)
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,
Τα λόγια που ο Ιησούς προφέρει: «Ελάτε σ’ εμένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι, κι εγώ θα σας ξεκουράσω» (Ματθ. 11, 28), δείχνουν τη μυστηριώδη πορεία της χάρης, η οποία αποκαλύπτεται στους απλούς και προσφέρει ανακούφιση στους καταπονημένους και τους κουρασμένους. Αυτά τα λόγια εκφράζουν την αλληλεγγύη του Υιού του ανθρώπου, του Ιησού Χριστού, εμπρός σε μια βασανισμένη και πάσχουσα ανθρωπότητα. Πόσοι άνθρωποι υποφέρουν στο σώμα και στο πνεύμα! Ο Ιησούς καλεί όλους να έλθουν προς Αυτόν, «ελάτε σ’ εμένα», και υπόσχεται σ’ αυτούς ανακούφιση και ξεκούραση. «Όταν ο Ιησούς το λέει αυτό, έχει μπροστά στα μάτια του τα πρόσωπα που συναντά κάθε μέρα στους δρόμους της Γαλιλαίας: ανθρώπους απλούς, φτωχούς, αρρώστους, αμαρτωλούς, περιθωριοποιημένους από το βάρος του νόμου κι από το κοινωνικό καταπιεστικό σύστημα… Αυτός ο κόσμος έτρεχε πάντοτε πίσω του για να ακούσει τον λόγο του, έναν λόγο που έδινε ελπίδα» (Angelus, 6 Ιουλίου 2014).
Κατά την 28η Παγκόσμια Ημέρα των Ασθενών, ο Ιησούς απευθύνει την πρόσκληση στους ασθενείς και τους καταπιεσμένους, στους φτωχούς που ξέρουν ότι εξαρτώνται πλήρως από τον Θεό και οι οποίοι, πληγωμένοι από το βάρος της δοκιμασίας, έχουν ανάγκη θεραπείας. Ο Ιησούς Χριστός, σ’ αυτόν που βιώνει την αγωνία για την εύθραυστη κατάσταση της υγείας του, για τον πόνο και την αδυναμία του, δεν επιβάλλει νόμους, αλλά προσφέρει την ευσπλαχνία του, δηλαδή το πρόσωπό Του, που ανακουφίζει και δυναμώνει τον πάσχοντα. Ο Ιησούς κοιτάζει την πληγωμένη ανθρωπότητα. Έχει μάτια που βλέπουν, που κατανοούν, διότι κοιτάζουν σε βάθος, δεν τρέχουν αδιαφορώντας, αλλά στέκονται και υποδέχονται όλο τον άνθρωπο, κάθε άνθρωπο με τη δική του κατάσταση υγείας, χωρίς να απορρίπτει κανέναν, και προσκαλώντας τον καθέναν να ακολουθήσει το παράδειγμα της ζωής Του για να γευτεί την εμπειρία της τρυφερότητας.
Γιατί ο Ιησούς τρέφει αυτά τα συναισθήματα; Διότι ο Ίδιος έγινε αδύναμος δοκιμάζοντας τον ανθρώπινο πόνο και λαμβάνοντας, με τη σειρά του, ανακούφιση από τον Πατέρα. Πράγματι, μόνο όποιος προσωπικά βιώσει αυτή την εμπειρία είναι σε θέση να προσφέρει ανακούφιση στον άλλον. Οι βαριές μορφές πόνου είναι ποικίλες: αθεράπευτες και χρόνιες ασθένειες, ψυχικές παθήσεις, νοσήματα που έχουν ανάγκη αποκατάστασης ή παρηγορητικής φροντίδας, οι διάφορες αναπηρίες, οι ασθένειες της παιδικής ηλικίας και του γήρατος… Σ’ αυτές τις περιστάσεις παρατηρείται, μερικές φορές, μια έλλειψη ανθρωπιάς. Αυτό που χρειάζεται είναι μια εξατομικευμένη προσέγγιση του ασθενούς, που να αποβλέπει όχι μόνο στη θεραπεία του αλλά στη συνολική φροντίδα γι’ αυτόν, ενόψει μια ολοκληρωμένης αποκατάστασης του ανθρώπου. Στην αρρώστια, ο άνθρωπος αισθάνεται ότι διακυβεύεται όχι μόνο η φυσική του ακεραιότητα, αλλά και οι σχέσεις του με τους άλλους, καθώς και η διανοητική, συναισθηματική, πνευματική διάσταση της ζωής του· γι’ αυτό και, πέραν των θεραπειών, αναμένει στήριξη, φροντίδα, προσοχή… δηλαδή, αγάπη. Επιπλέον, δίπλα στον ασθενή υπάρχει μια οικογένεια που υποφέρει και ζητάει και αυτή ενίσχυση και εγγύτητα.
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές που ασθενείτε, η αρρώστια σάς θέτει με ιδιαίτερο τρόπο μεταξύ όσων είναι κουρασμένοι και φορτωμένοι, και ελκύουν το βλέμμα και την καρδιά του Ιησού. Από εκεί έρχεται το φως για τις σκοτεινές στιγμές σας, η ελπίδα, όταν αποθαρρύνεστε. Ο Ιησούς σας προσκαλεί να πάτε προς Αυτόν: «Ελάτε». Σε Αυτόν, πράγματι, θα βρείτε δύναμη για να αντιμετωπίσετε όλες τις ανησυχίες και τα ερωτηματικά που εγείρονται σ’ εσάς, κατά τη διάρκεια αυτής της “νύχτας” του σώματος και του πνεύματος. Ναι, ο Χριστός δεν μας έδωσε συνταγές, αλλά με τα Άγια Πάθη του, τον θάνατο και την ανάστασή του, μας ελευθερώνει από την καταπίεση του κακού.
Σ’ αυτή την κατάσταση έχετε βεβαίως ανάγκη ενός τόπου για να ξεκουραστείτε. Η Εκκλησία θέλει συνεχώς περισσότερο και διαρκώς καλύτερα να είναι το “πανδοχείο” του Καλού Σαμαρείτη που είναι ο Χριστός (βλ. Λουκ. 10, 34), δηλαδή το σπίτι όπου μπορείτε να βρείτε τη χάρη Του, η οποία εκφράζεται με την οικειότητα, τη ζεστή υποδοχή, την ανακούφιση. Σ’ αυτό το σπίτι μπορείτε να συναντήσετε πρόσωπα, την αδυναμία των οποίων θεράπευσε η ευσπλαχνία του Θεού, και τα οποία θα μπορούν να σας βοηθήσουν να σηκώσετε τον σταυρό μετατρέποντας τις πληγές σας σε φεγγίτες, μέσα από τους οποίους να κοιτάξετε τον ορίζοντα πέρα από την αρρώστια και να λάβετε φως και νέο αέρα για τη ζωή σας.
Σ’ αυτή την ανακούφιση των ασθενών αδελφών μας επιτελεί σπουδαίο έργο η υπηρεσία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας: των ιατρών, των νοσοκόμων, του υγειονομικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού, των εθελοντών, που δραστηριοποιούνται καταλλήλως κάνοντας αισθητή την παρουσία του Χριστού, ο οποίος προσφέρει παρηγοριά και σηκώνει επάνω του τον ασθενή άνθρωπο περιθάλποντας τις πληγές του. Αυτά τα πρόσωπα είναι άνδρες και γυναίκες που επίσης έχουν τις αδυναμίες και τις ασθένειές τους. Γι’ αυτούς ιδιαιτέρως ισχύει πως «αφού λάβαμε την παρηγοριά και την ξεκούραση του Χριστού, καλούμαστε να γίνουμε με τη σειρά μας παρηγοριά και ξεκούραση για τους αδελφούς μας, με πραότητα και ταπεινότητα, μιμούμενοι τον Διδάσκαλο» (Angelus, 6 Ιουλίου 2014).
Αγαπητοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, κάθε παρέμβαση διαγνωστική, προληπτική, θεραπευτική, έρευνας, φροντίδας και αποκατάστασης, απευθύνεται στο ασθενές πρόσωπο, όπου η λέξη “πρόσωπο” θα πρέπει να προηγείται πάντοτε του προσδιορισμού “ασθενής”. Συνεπώς, οι πράξεις σας οφείλουν να τείνουν σταθερά στην υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και της ζωής του προσώπου, χωρίς καμία υποχώρηση σε ενέργειες που οδηγούν στην ευθανασία, στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία ή στην αφαίρεση της ζωής, ακόμη και όταν η κατάσταση της ασθένειας είναι μη αναστρέψιμη.
Έχοντας την εμπειρία του ορίου και της πιθανότητας αποτυχίας ακόμη και της ιατρικής επιστήμης μπροστά σε όλο και πιο προβληματικές κλινικές περιπτώσεις και σε ατυχείς διαγνώσεις, καλείστε να ανοίξετε τον εαυτό σας στην υπερβατική διάσταση, η οποία μπορεί να προσφέρει σ’ εσάς το πλήρες νόημα του επαγγέλματός σας. Ας μην ξεχνάμε πως η ζωή είναι ιερή και ανήκει στον Θεό, και ως εκ τούτου είναι απαραβίαστη και κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει το δικαίωμα να τη διαθέσει ελεύθερα (βλ. Οδηγία Ρωμαϊκής Συνόδου για τη Διδασκαλία της Πίστεως Donum vitae, 5· Εγκ. Επιστολή Evangelium vitae, 29-53). Τη ζωή θα πρέπει να τη δεχόμαστε, να την προστατεύουμε, να τη σεβόμαστε και να την υπηρετούμε από τη γέννησή της ως τον θάνατό της: αυτό απαιτεί ταυτόχρονα τόσο η λογική όσο και η πίστη στον Θεό, τον δημιουργό της ζωής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αντίρρηση της συνείδησης είναι για σας η αναγκαία επιλογή για να μείνετε συνεπείς σ’ αυτό το “ναι” στη ζωή και στο συγκεκριμένο ανθρώπινο πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση, η επαγγελματικότητά σας, εμψυχωμένη από τη χριστιανική αγάπη, θα είναι η καλύτερη υπηρεσία στη διασφάλιση του αληθινά ανθρώπινου δικαιώματος, του δικαιώματος στη ζωή. Όταν δεν θα μπορείτε να θεραπεύσετε, θα μπορείτε συνεχώς να φροντίζετε με πράξεις και διαδικασίες που να δίνουν ενίσχυση και ανακούφιση στον ασθενή.
Δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις πολέμου και βίαιων συγκρούσεων γίνεται στόχος το υγειονομικό προσωπικό και οι δομές που ασχολούνται με την υποδοχή και τη φροντίδα των ασθενών. Σε κάποιες περιοχές, η πολιτική εξουσία προσπαθεί να χειραγωγήσει την ιατρική περίθαλψη προς ίδιον όφελος, περιορίζοντας τη δίκαιη αυτονομία του ιατρικού επαγγέλματος. Στην πραγματικότητα, το να επιτίθεται κάποιος σ’ αυτούς που είναι αφοσιωμένοι στην υπηρεσία των πασχόντων μελών του κοινωνικού σώματος, δεν είναι προς όφελος κανενός.
Αυτή την 28η Παγκόσμια Ημέρα των Ασθενών, ο νους μου πηγαίνει στους πολλούς αδελφούς και αδελφές, οι οποίοι, σε όλο τον κόσμο, δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη, διότι ζουν σε ανέχεια. Γι’ αυτό, απευθύνομαι στους υγειονομικούς θεσμούς και στις Κυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου, ώστε, όταν εξετάζουν τα οικονομικά ζητήματα, να μην παραμελούν την κοινωνική δικαιοσύνη. Ελπίζω ότι, με την προσχώρηση στις αρχές της αλληλεγγύης και της επικουρικότητας, θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να υπάρξει συνεργασία για να εξασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στην αρμόζουσα περίθαλψη για τη διατήρηση και την επανάκτηση της υγείας τους. Ευχαριστώ από καρδίας τους εθελοντές, οι οποίοι τίθενται στην υπηρεσία των ασθενών, σπεύδοντας σε πολλές περιπτώσεις να αναπληρώσουν τις ελλείψεις των διαφόρων δομών υγείας, και αντανακλώντας, με πράξεις τρυφερότητας και εγγύτητας, την εικόνα του Χριστού, Καλού Σαμαρείτη.
Στην Αειπάρθενο Μαρία, τη Σωτηρία των ασθενών, εμπιστεύομαι όλους τους ανθρώπους που υφίστανται το βάρος της ασθένειας, μαζί με τους συγγενείς τους, καθώς επίσης και όλους τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Σε όλους με αγάπη διαβεβαιώνω την εγγύτητά μου και την ενθύμηση στην προσευχή μου, και αποστέλλω από καρδίας την Αποστολική Ευλογία.
Πηγή: SanSimera.gr
Τα γεγονότα, σαν σήμερα 11 Φεβρουαρίου
660 π. Χ.: Ο αυτοκράτορας Τζίμου ιδρύει την Ιαπωνία, σύμφωνα με την παράδοση.
1825: Ο Ιμπραήμ, επικεφαλής 4.000 πεζών και 4.000 ιππέων, αποβιβάζεται στη Μεθώνη και την επομένη κινείται προς την Πύλο. Μεγάλος κίνδυνος για την Ελληνική Επανάσταση.
1929: Υπογράφεται στο Λατερανό της Ρώμης η συνθήκη, που αναγνωρίζει το Βατικανό ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα «Κράτος της πόλεως του Βατικανού», ανάμεσα στον Ιταλό δικτάτορα Μουσολίνι και τον καρδινάλιο Γκασπάρι, εκπρόσωπο του Πάπα Πίου ΙΑ’.
1934: Σε κλίμα πολιτικής οξύτητας διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα, με έντονη αντιπαράθεση των υποψηφίων της κυβερνητικής παράταξης και της αντιπολίτευσης. Νικητής αναδεικνύεται ο κυβερνητικός και αντιβενιζελικός υποψήφιος, Κωνσταντίνος Κοτζιάς. Δήμαρχος Πειραιά εκλέγεται ο Σωτήριος Στρατήγης. Στην Καβάλα εκλέγεται ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος, ο 29χρονος Δημήτριος Παρτσαλίδης. Αυτές είναι και οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα στις οποίες λαμβάνουν μέρος γυναίκες.
1939: Το Βατικανό αναγνωρίζει το βασίλειο της Ιταλίας με πρωτεύουσα τη Ρώμη και η Ιταλία την κυριαρχία του Βατικανού πάνω στο έδαφός της.
1945: Ο Αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ, ο Άγγλος πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ και ο σοβιετικός κομουνιστής ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν, μοιράζουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής, υπογράφοντας τη Συνθήκη της Γιάλτας.
1959: Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν για την επίλυση του Κυπριακού. Μονογράφεται στη Ζυρίχη από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Τούρκο ομόλογό του, Αντνάν Μεντερές, η συμφωνία για την ανεξαρτησία της Κύπρου. Λίγο αργότερα (19 Φεβρουαρίου 1959), η συμφωνία θα υπογραφεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Λονδίνο (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία και οι δύο κοινότητες της Κύπρου).
1964: Το Γενικό Χημείο του Κράτους δίνει το πράσινο φως για την κυκλοφορία της Coca Cola στη χώρα μας.
1971: Στην Ουάσινγκτον, οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ υπογράφουν συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών στο θαλάσσιο βυθό.
1975: Η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής πολιτικού κόμματος στη Βρετανία, όταν εκλέγεται αρχηγός των Τόρις (των Συντηρητικών).
1978: Η κυβέρνηση της Κίνας αίρει την απαγόρευση των βιβλίων του Αριστοτέλη, του Σέξπιρ και του Ντίκενς.
1979: Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί αναλαμβάνει την εξουσία στο Ιράν.
1990: Απελευθερώνεται ο Νέλσον Μαντέλα, έπειτα από 27 χρόνια κράτησης στις φυλακές Victor Vester, στα περίχωρα του Κέιπ Τάουν.
Γεννήσεις σαν σήμερα
1118 – Νουρεντίν Ζενγκί, εμίρης της Συρίας
1466 – Ελισάβετ της Υόρκης, βασίλισσα της Αγγλίας
1776- Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. (Θαν. 27/9/1831)
1847 – Τόμας Έντισον, Αμερικανός εφευρέτης
1881 – Κάρλο Καρά, Ιταλός ζωγράφος.
1909 – Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς, Αμερικανός σκηνοθέτης
1911 – Καρλ Σίφερτ, Αμερικανός αστρονόμος
1915 – Πάτρικ Λι Φέρμορ, άγγλος συγγραφέας, που πολέμησε στην Ελλάδα ενάντια στους Γερμανούς. (Θαν. 10/6/2011)
1917 – Σίντνεϋ Σέλντον, Αμερικανός συγγραφέας
1944 – Ρία Δελούτση, Ελληνίδα ηθοποιός
1947 – Γιούκιο Χατογιάμα, Ιάπωνας πολιτικός
1953 – Τζεμπ Μπους, Αμερικανός πολιτικός
1965 – Στέλιος Ρόκκος, Έλληνας τραγουδοποιός
1969 – Τζένιφερ Άνιστον, Αμερικανίδα ηθοποιός
1977 – Γιάννης Οκκάς, Κύπριος ποδοσφαιριστής
1977 – Μάικ Σίνοντα, Αμερικανός μουσικός (Linkin Park)
1983 – Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής
1992 – Τέιλορ Λότνερ, Αμερικανός ηθοποιός
Θάνατοι σαν σήμερα
244 – Γορδιανός Γ’, Ρωμαίος αυτοκράτορας
641 – Ηράκλειος, Βυζαντινός αυτοκράτορας
731 – Πάπας Γρηγόριος Β΄
824 – Πάπας Πασχάλης Α΄
1503 – Ελισάβετ της Υόρκης, βασίλισσα της Αγγλίας
1650 – Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Καρτέσιος, γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός. (Γεν. 31/3/1596)
1799 – Λάζαρος Σπαλαντζάνι, Ιταλός φυσιοδίφης
1829 – Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ, Ρώσος θεατρικός συγγραφέας και διπλωμάτης
1868 – Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ, Γάλλος αστρονόμος
1901 – Μίλαν Γ΄ Ομπρένοβιτς, βασιλιάς της Σερβίας
1935 – Γερμανός Καραβαγγέλης, μητροπολίτης Καστοριάς
1937 – Γουόλτερ Μπάρλεϊ Γκρίφιν, Αμερικανός αρχιτέκτονας
1940 – Τζων Μπάκαν, Γενικός κυβερνήτης του Καναδά
1948 – Σεργκέι Αϊζενστάιν, Σοβιετικός σκηνοθέτης
1963 – Σύλβια Πλαθ, Αμερικανίδα συγγραφέας
1973 – Γιοχάνες Χανς Ντάνιελ Γιένσεν, Γερμανός φυσικός
1975 – Ρισάρ Ρατσιμαντραβά, πρόεδρος της Μαδαγασκάρης
1994 – Πωλ Φεγεράμπεντ, Αυστριακός φιλόσοφος
2000 – Ροζέ Βαντίμ, Γάλλος σκηνοθέτης
2010 – Αλεξάντερ ΜακΚουίν, Άγγλος σχεδιαστής μόδας
2012 – Αλέξανδρος Σχινάς, Έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος
2012 – Γουίτνεϋ Χιούστον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός
Φιλοσοφώντας...
Άγιος Βλάσιος
Ιερομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 11 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτό γιορτάζουν ο Βλάσιος και η Βλασία.
O Βλάσιος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λικινίου (308-324). Σπούδασε ιατρική, όμως την επιστήμη του δεν την εξάσκησε ως επάγγελμα, αλλά ως αγαθοεργία. Παράλληλα, μελετούσε ασταμάτητα την Αγία Γραφή. Η Εκκλησία, επιβραβεύοντας την όλη του παρουσία και προσφορά, τον δέχθηκε στις τάξεις του κλήρου και τελικά τον ανέδειξε επίσκοπο Σεβαστείας.
Λίγο αργότερα, ο Βλάσιος εγκατέλειψε την επισκοπή του και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σ’ ένα σπήλαιο, όπου αφιερώθηκε στην προσευχή και την άσκηση. Όταν αργότερα ξέσπασε διωγμός κατά των χριστιανών, ο έπαρχος της περιοχής Αγρικόλας, διέταξε τη σύλληψή του. Μετά από φρικτά βασανιστήρια, διέταξε τον αποκεφαλισμό του.
Ο Άγιος Βλάσιος είναι πολιούχος του Ξυλοκάστρου Κορινθίας.
Απολυτίκιο
Φερωνύμως βλαστήσας, ως δένδρον εύκαρπον, ιεράρχα Κυρίου Βλάσιε ένδοξε, μαρτυρίου τους καρποὺς κόσμω προήγαγες καὶ θαυμάτων δωρεάς αναβλύζεις δαψιλώς, ως θείος ιερομάρτυς τοις καταφεύγουσι πάτερ τη αντιλήψει της πρεσβείας σου.
ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα
Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020
Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ανακήρυξε την 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων (World Pulses Day), με στόχο την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της επισιτιστικής ασφάλειας.
Όσπρια είναι η κοινή ονομασία των ξηρών σπερμάτων ορισμένων φυτών της τάξης Χεδρωπά, που χρησιμοποιούνται ως τροφή του ανθρώπου, αλλά και των ζώων.
Τα όσπρια είναι πλούσια σε αζωτούχες ενώσεις, υδατάνθρακες, βιταμίνες Β, ενώ πολλά από αυτά περιέχουν και λιποειδή. Αποτελούν κατά συνέπεια τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.
Η πρόσληψη οσπρίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος. Επίσης, αποτελούν σημαντική πηγή φυτικής πρωτεΐνης για τα ζώα.
Κυριότερα όσπρια είναι η φακή, τα φασόλια, τα κουκιά, τα μπιζέλια, ο αρακάς, τα ρεβίθια, η σόγια, το λαθούρι, τα λούπινα και η αραχίδα (αράπικο φιστίκι).
Τα όσπρια είναι μία από τις παλαιότερες τροφές του ανθρώπου. Ευρήματα οσπρίων έχουν ανακαλυφθεί στη Μεσόγειο και τη Μεσοποταμία από αρχαιολόγους και ανάγονται στο 5000 π.Χ.
Πηγή: SanSimera.gr
Φιλοσοφώντας...
Τα γεγονότα, σαν σήμερα 10 Φεβρουαρίου
403 π.Χ.: Ο δημοκρατικός στρατηγός Θρασύβουλος με 70 άνδρες νικά το στρατό των Τριάκοντα Τυράννων, ανοίγοντας το δρόμο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αθήνα.
49 π.Χ: Ο Ιούλιος Καίσαρας διαβαίνει με το στρατό του τον ποταμό Ρουβικώνα, όριο του ρωμαϊκού κράτους, σηματοδοτώντας την έναρξη του εμφυλίου πολέμου. Αναφωνεί την ιστορική φράση «ο κύβος ερρίφθη». Από εκεί θα πορευτεί προς τη Ρώμη, όπου θα συγκρουστεί με τη Σύγκλητο, γεγονός που θα τον καταστήσει αυτοκράτορα.
1634: Ο Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) απαρνείται μπροστά στους ιεροεξεταστές τη θεωρία του ως αιρετική και λαθεμένη και δέχεται ότι η Γη είναι επίπεδη και ακίνητη. Λέγεται ότι την ίδια στιγμή σιγομουρμούρισε: «Και όμως κινείται!»
1776: Ο Άγγλος συγγραφέας Τόμας Πέιν εκδίδει την «Κοινή Λογική» (Common Sense) ένα φυλλάδιο, με το οποίο υπερασπίζεται την Αμερικανική Επανάσταση.
1789: Ολοκληρώνονται οι πρώτες εκλογές στις ΗΠΑ, που είχαν αρχίσει στις 15 Δεκεμβρίου 1788. Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ.
1810: Χωρίζουν ο Ναπολέων Βοναπάρτης και η Ιωσηφίνα ντε Μποαρνέ. Η Εκκλησία της Γαλλίας ακυρώνει το γάμο τους, που κράτησε πάνω από 13 χρόνια.
1861: Η Φλόριντα αποσχίζεται από τις ΗΠΑ, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά τον Αμερικανικό Εμφύλιο.
1863: Εγκαινιάζεται στο Λονδίνο ο πρώτος υπόγειος σιδηρόδρομος, με τη γραμμή Πάντιγκτον – Φάρινγκτον.
1895: Ο Χαρίλαος Τρικούπης ανεβαίνει στα Ανάκτορα για να ζητήσει εξηγήσεις για τη συμμετοχή του διαδόχου στα αντικυβερνητικά συλλαλητήρια. Ο βασιλιάς καλύπτει προκλητικά το διάδοχο και αφήνει ακάλυπτο το λαοπρόβλητο πρωθυπουργό. Ο Τρικούπης θα υποβάλλει την παραίτησή του στις 12 Ιανουαρίου στο βασιλιά Γεώργιο Α’.
1901: Ανακαλύπτεται η μεγαλύτερη αναβλύζουσα πετρελαιοπηγή του Τέξας των ΗΠΑ.
1904: Ξεσπά ο ρωσοϊαπωνικός πόλεμος για τις διαφιλονικούμενες περιοχές της Κορέας και της Μαντζουρίας.
1911: Ο Ταγματάρχης Τζίμι Ερικσον, βγάζει την πρώτη αεροφωτογραφία από αεροπλάνο, πάνω από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.
1920: Τίθεται σε ισχύ η συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία λήγει και τυπικά ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
1920: Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Κοινωνία των Εθνών, πρόδρομος του ΟΗΕ.
1922: Το ιρλανδικό κοινοβούλιο επικυρώνει τη συνθήκη με τη Βρετανία, που εγκαθιδρύει την ελεύθερη ιρλανδική πολιτεία. Ο Αρθουρ Γκρίφιθ, ιδρυτής του Σιν Φέιν, πολιτικής πτέρυγας του IRA, εκλέγεται πρόεδρος του Ιρλανδικού Ελεύθερου Κράτους.
1923: Τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο στρατός των ΗΠΑ φεύγει από τη Γερμανία.
1925: Υπογράφεται σύμβαση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της αμερικανικής εταιρείας ΟΥΛΕΝ για την ανάληψη έργων ύδρευσης των Αθηνών.
1927: Συγκρούσεις ξεσπούν στην Αθήνα μεταξύ οπαδών του παλαιού και του νέου ημερολογίου.
1929: Ο Βέλγος σκιτσογράφος Ζορζ Ρεμί, γνωστότερος ως Ερζέ, δημιουργεί το χάρτινο ήρωα Τεν Τεν.
1938: Συλλαμβάνεται και εξορίζεται στην Πάρο από τη δικτατορία Μεταξά ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, παρ’ όλο που είναι ασθενής.
1941: Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κλεισούρα, συνεχίζοντας την προέλασή του στα αλβανικά εδάφη.
1942: Απονέμεται ο πρώτος χρυσός δίσκος στην ιστορία της μουσικής, στον Γκλεν Μίλερ για την επιτυχία του Chattanooga Choo Choo.
1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Σοβιετικοί αντεπιτίθενται καθολικά στο Στάλινγκραντ, στο Λένινγκραντ και στον Καύκασο.
1945: Το ΕΑΜ συμφωνεί με την κατάπαυση του πυρός που πρότεινε η κυβέρνηση.
1946: Διεξάγεται στο Λονδίνο η πρώτη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Εκπροσωπούνται 51 κράτη.
1947: Το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανακοινώνει ότι προσδιόρισε τον ιό της πολιομυελίτιδας.
1911: Ο Ταγματάρχης Τζίμι Ερικσον, βγάζει την πρώτη αεροφωτογραφία από αεροπλάνο, πάνω από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.
1920: Τίθεται σε ισχύ η συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία λήγει και τυπικά ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
1920: Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Κοινωνία των Εθνών, πρόδρομος του ΟΗΕ.
1922: Το ιρλανδικό κοινοβούλιο επικυρώνει τη συνθήκη με τη Βρετανία, που εγκαθιδρύει την ελεύθερη ιρλανδική πολιτεία. Ο Αρθουρ Γκρίφιθ, ιδρυτής του Σιν Φέιν, πολιτικής πτέρυγας του IRA, εκλέγεται πρόεδρος του Ιρλανδικού Ελεύθερου Κράτους.
1923: Τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο στρατός των ΗΠΑ φεύγει από τη Γερμανία.
1925: Υπογράφεται σύμβαση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της αμερικανικής εταιρείας ΟΥΛΕΝ για την ανάληψη έργων ύδρευσης των Αθηνών.
1927: Συγκρούσεις ξεσπούν στην Αθήνα μεταξύ οπαδών του παλαιού και του νέου ημερολογίου.
1929: Ο Βέλγος σκιτσογράφος Ζορζ Ρεμί, γνωστότερος ως Ερζέ, δημιουργεί το χάρτινο ήρωα Τεν Τεν.
1938: Συλλαμβάνεται και εξορίζεται στην Πάρο από τη δικτατορία Μεταξά ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, παρ’ όλο που είναι ασθενής.
1941: Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κλεισούρα, συνεχίζοντας την προέλασή του στα αλβανικά εδάφη.
1942: Απονέμεται ο πρώτος χρυσός δίσκος στην ιστορία της μουσικής, στον Γκλεν Μίλερ για την επιτυχία του Chattanooga Choo Choo.
1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Σοβιετικοί αντεπιτίθενται καθολικά στο Στάλινγκραντ, στο Λένινγκραντ και στον Καύκασο.
1945: Το ΕΑΜ συμφωνεί με την κατάπαυση του πυρός που πρότεινε η κυβέρνηση.
1946: Διεξάγεται στο Λονδίνο η πρώτη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Εκπροσωπούνται 51 κράτη.
1947: Το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανακοινώνει ότι προσδιόρισε τον ιό της πολιομυελίτιδας.
1947: Τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων.
1949: Η δισκογραφική εταιρία RCA παρουσιάζει για πρώτη φορά το δίσκο των 45 στροφών.
1949: Το θεατρικό έργο του Άρθουρ Μίλερ "Ο θάνατος του εμποράκου", μία καυστική κριτική του Αμερικάνικου Ονείρου, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
Γεννήσεις σαν σήμερα
1869 – Ο Ρώσος καλόγερος, Γκριγκόρι Ρασπούτιν, που είχε ισχυρή επιρροή στην αυλή του τελευταίου τσάρου Νικόλαου Β’.
1890 – Φάνι Καπλάν, ρωσίδα σοσιαλίστρια, που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Λένιν. (Θαν. 3/9/1918)
1898 – Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γερμανός δραματουργός. (Όπερα της Πεντάρας, Ο κύκλος με την κιμωλία, Μάνα Κουράγιο, Η ζωή του Γαλιλαίου) (Θαν. 14/8/1956)
1949: Η δισκογραφική εταιρία RCA παρουσιάζει για πρώτη φορά το δίσκο των 45 στροφών.
1949: Το θεατρικό έργο του Άρθουρ Μίλερ "Ο θάνατος του εμποράκου", μία καυστική κριτική του Αμερικάνικου Ονείρου, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1956: Συνιστάται με νόμο το Ίδρυμα Ευγενίδου, με κεφάλαια της διαθήκης του εφοπλιστή Ευγένιου Ευγενίδη και σκοπό «να συμβάλλει εις την εκπαίδευσιν νέων Ελληνικής Ιθαγενείας εν τω επιστημονικώ και τεχνικώ πεδίω».
1957: Ο Χάρολντ Μακ Μίλαν επιλέγεται από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την παραίτησή του Αντονι Ιντεν.
1965: Ο 24χρονος Νίκος Γιούτσος, που έχει μεταγραφεί από την ουγγρική Τσέπελ στον Ολυμπιακό, κάνει το ντεμπούτο του στον αγώνα εναντίον του Παναθηναϊκού. Ως παιδί πολιτικών προσφύγων με το όνομα Γιούτσοφ, θα χρειαστεί ειδική διαδικασία από το Υπουργείο Εξωτερικών για να αγωνισθεί. Με τους «ερυθρόλευκους» θα αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και η ιαχή «Έμπαινε Γιούτσο» θα γίνει σλόγκαν.
1969: Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανακοινώνει την πρόσληψη για πρώτη φορά γυναικών στην ελληνική αστυνομία.
1983: Ανακοινώνεται υποτίμηση της δραχμής κατά 15,5% έναντι των νομισμάτων των δυτικών χωρών και τίθενται φραγμοί στις εισαγωγές για να αποτραπεί η κατάρρευση της οικονομίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
1984: Οι ΗΠΑ και το Βατικανό αποκαθιστούν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, μετά από 117 χρόνια.
1985: Ο Ντανιέλ Ορτέγκα ορκίζεται πρόεδρος της Νικαράγουας.
1989: Πυροβολείται εξ επαφής στα πόδια ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Aνδρουλιδάκης, ο οποίος θα πεθάνει λίγες ημέρες αργότερα στον Ευαγγελισμό. Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει η «17 Νοέμβρη».
1991: Μεγάλη πυρκαγιά στο πολυκατάστημα «Κάπα Μαρούσης» στην Πανεπιστημίου προκαλεί το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. Η φωτιά ξεσπά από μια βομβίδα που εκτοξεύει άνδρας των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για το θάνατο του εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα.
1997: Αγγείο του 5ου αιώνα π.Χ. με χαραγμένο στην εξωτερική του επιφάνεια το όνομα του Ευριπίδη ανάστροφα, ανακαλύπτεται σε σπήλαιο της Σαλαμίνας, όπου βρισκόταν το ησυχαστήριο του τραγικού ποιητή.
2000: Η διαδικτυακή εταιρεία America OnLine ανακοινώνει την εξαγορά της TIME WARNER έναντι του αστρονομικού ποσού των 162 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ετσι, σχηματίζεται ο μιντιακός κολοσσός με την επωνυμία AOL TIME WARNER.
2007: Ορκίζεται πρόεδρος στη Νικαράγουα για δεύτερη φορά ο Ντανιέλ Ορτέγκα.
1965: Ο 24χρονος Νίκος Γιούτσος, που έχει μεταγραφεί από την ουγγρική Τσέπελ στον Ολυμπιακό, κάνει το ντεμπούτο του στον αγώνα εναντίον του Παναθηναϊκού. Ως παιδί πολιτικών προσφύγων με το όνομα Γιούτσοφ, θα χρειαστεί ειδική διαδικασία από το Υπουργείο Εξωτερικών για να αγωνισθεί. Με τους «ερυθρόλευκους» θα αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και η ιαχή «Έμπαινε Γιούτσο» θα γίνει σλόγκαν.
1969: Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανακοινώνει την πρόσληψη για πρώτη φορά γυναικών στην ελληνική αστυνομία.
1983: Ανακοινώνεται υποτίμηση της δραχμής κατά 15,5% έναντι των νομισμάτων των δυτικών χωρών και τίθενται φραγμοί στις εισαγωγές για να αποτραπεί η κατάρρευση της οικονομίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
1984: Οι ΗΠΑ και το Βατικανό αποκαθιστούν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, μετά από 117 χρόνια.
1985: Ο Ντανιέλ Ορτέγκα ορκίζεται πρόεδρος της Νικαράγουας.
1989: Πυροβολείται εξ επαφής στα πόδια ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Aνδρουλιδάκης, ο οποίος θα πεθάνει λίγες ημέρες αργότερα στον Ευαγγελισμό. Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει η «17 Νοέμβρη».
1991: Μεγάλη πυρκαγιά στο πολυκατάστημα «Κάπα Μαρούσης» στην Πανεπιστημίου προκαλεί το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. Η φωτιά ξεσπά από μια βομβίδα που εκτοξεύει άνδρας των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για το θάνατο του εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα.
1997: Αγγείο του 5ου αιώνα π.Χ. με χαραγμένο στην εξωτερική του επιφάνεια το όνομα του Ευριπίδη ανάστροφα, ανακαλύπτεται σε σπήλαιο της Σαλαμίνας, όπου βρισκόταν το ησυχαστήριο του τραγικού ποιητή.
2000: Η διαδικτυακή εταιρεία America OnLine ανακοινώνει την εξαγορά της TIME WARNER έναντι του αστρονομικού ποσού των 162 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ετσι, σχηματίζεται ο μιντιακός κολοσσός με την επωνυμία AOL TIME WARNER.
2007: Ορκίζεται πρόεδρος στη Νικαράγουα για δεύτερη φορά ο Ντανιέλ Ορτέγκα.
2008: Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται νέος Πρόεδρος του Συνασπισμού με το 70% των ψήφων του 5ου Συνεδρίου του κόμματος.
Γεννήσεις σαν σήμερα
1772 – Λυκούργος Λογοθέτης, αγωνιστής του ’21 και πολιτικός. (Θαν. 22/5/1850)
1869 – Ο Ρώσος καλόγερος, Γκριγκόρι Ρασπούτιν, που είχε ισχυρή επιρροή στην αυλή του τελευταίου τσάρου Νικόλαου Β’.
1910 – Σοφία Βέμπο, ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός. (Θαν. 11/3/1978)
1945 – Ο Σκοτσέζος ρόκερ, Ροντ Στιούαρτ.
1945 – Η τραγουδίστρια Τζένη Βάνου, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ευγενίας Βραχνού.
Θάνατοι σαν σήμερα
976 – Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ιωάννης Τσιμισκής. 1755 – Σαρλ Ντε Μοντεσκιέ, γάλλος πολιτικός φιλόσοφος. Ανέπτυξε τη θεωρία του διαχωρισμού των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική), η οποία επικράτησε και περιλαμβάνεται στα Συντάγματα σχεδόν όλων των δημοκρατικών χωρών του κόσμου. (Γεν. 18/1/1689)
1825 – Ο εθνικός ευεργέτης, Ιωάννης Βαρβάκης.
1862 – Ο Αμερικανός κατασκευαστής όπλων, Σάμιουελ Κολτ.
1913 – Κώστας Τσικλητήρας, έλληνας αθλητής του στίβου, τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης στα αγωνίσματα άνευ φοράς. (Γεν. 30/10/1888)
1917 – Ο ανιχνευτής του αμερικανικού στρατού, Μπάφαλο Μπιλ, ένας από τους πιο διάσημους εκπροσώπους της Άγριας Δύσης.
1951 – Ο συγγραφέας Σινκλέρ Λιούις, ο πρώτος αμερικανός που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ.
1971 – Η Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας, Γκαμπριέλ «Κοκό» Σανέλ, με καθοριστική επιρροή στη γυναικεία ενδυμασία του 20ου αιώνα.
1991 – Ο Έλληνας ηθοποιός, Δημήτρης Μυράτ.
2007 – Ο Ιταλός κινηματογραφικός παραγωγός, Κάρλο Πόντι.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)